понеділок, 30 жовтня 2023 р.

Хелловін по-українськи або Велесова ніч


Вже багато років поспіль в Україні в ніч з 31 жовтня на 1 листопада відзначають іноземне свято під назвою Хелловін. За легендою, в цю ніч духи всіх померлих блукають вулицями міст та селищ. Проте  це свято існувало ще за часів поклоніння місцевим богам і називалося Велесова ніч, та існувало навіть три періоди в українській традиції, коли духи потойбіччя поверталися на землю. 

ВЕЛЕСОВА НІЧ: СВЯТО ПРЕДКІВ

Велесова ніч - це стародавнє українське свято, яке припадає на ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято має глибокі корені в дохристиянських язичницьких традиціях та пов'язане з богом Велесом.

Велес - це дохристиянський бог, якого вважали покровителем мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він також був опікуном творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. 

Повір'я говорить, що Велес навчив людей співіснувати з природою, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко без вбивання тварин. Він був богом достатку, і тому його шанували так само сильно, як і інших слов'янських богів, таких як Перун.

ОБРЯДИ ВЕЛЕСОВОЇ НОЧІ

На Велесову ніч люди вірять, що душі померлих спускаються на землю. Ця ніч вважається часом містичним і магічним, коли бажання можуть здійснюватися.  В давні часи існувало декілька традицій та обрядів пов'язані з цим святом:

 Ставили свічки, щоб душі померлих могли знайти шлях до свого дому. 

 Згадували хороші речі про своїх померлих родичів та збиралися на спільну вечерю, накривши стіл як для живих, так і для душ померлих.

В цю ніч вважалося, що сновидіння особливо сильні. Побачити у сні когось із померлих родичів вважалося дуже доброю прикметою. Щоб забезпечити собі достаток, потрібно було зібрати всі гроші в гаманці та роздати бідним, адже це принесе вдачу.

Стародавні обряди охоплювати стрибання через багаття та ходження по розпеченому вугіллю, що символізувало очищення тіла та духу від негативних сил.




Немає коментарів:

Дописати коментар